Kommentar kring MFF:s ”tydligare riktlinjer för arrangörsavstängningar”

Idag annonserade Malmö FF:s ledning sitt senaste supporterfientliga utspel med en text på sin hemsida kring ”tydligare riktlinjer för arrangörsavstängningar” (http://www.mff.se/aktuellt/nyheter/Nyheter/2015-07-09_malmo-ff_infor_tydligare_riktlinjer_for_arrangorsavstangningar).

Att det här bäddar för godtyckliga avstängningar med bristande bevisbörda är inte speciellt svårt att lista ut. Att ledningen väljer att göra det här draget nu, under pågående sportslig kris, är märkligt.

Vi ligger femma i tabellen. Disharmonin och frustrationen i klubben går att ta på. Spelarkarusellen verkar aldrig sluta snurra (när jag skriver det här läser jag att Erik Johansson nu är klar för ett belgiskt mittenlag). Visst, trappistöl är gott och så men någon måtta får det vara. Malmö FF måste kunna hålla kvar sina spelare. Vi är en fotbollsförening, inte ett företag på aktiemarknaden.

I nuläget behövs det lugn och arbetsro, vi behöver enas och lyfta igen. Då väljer ledningen att göra det här genidraget. Den uppenbara besattheten av att skapa konflikter med de egna supportrarna är förbluffande.

 
Förra säsongen hyllades supportrarna som en starkt bidragande orsak till de fantastiska sportsliga framgångarna, i media talade man gott om fullsatta läktare och Stadion som en häxkittel. Men nu ska det återigen till riktlinjer och inskränkande åtgärder. Att MFF väljer att lägga energi på konflikter med supportrar är inget nytt, vi har sett det förut med ”bussgate”, bannlysning av Rex Scania, metalldetektorer och nätet framför ståplats som några exempel. Upprepade knivhugg i ryggen på några av de mest lojala anhängarna syns med tiden. Små utspel nöter ner förtroendet och skapar större konflikter.
 
Vad är nästa steg? Att helt förbjuda tifoverksamhet? Halsdukar? Solglasögon? Banderoller? Flaggor? Ståplats? Den bild av supporterkultur som verkar finnas på kansliet är inte applicerbar i Malmö. Det här kommer aldrig bli ett nöje enbart för den kapitalstarka publiken som vill gå och se en trevlig show. Det här är lidelse, passion och klubbidentitet. Det här är folks liv och vardag. Det går inte att byta ut sin publik. Vi är inte Red Bull Salzburg. Vi är Malmö FF. När ska styrelsen förstå det?
 
I fortsättningen bör kansliet ställa sig ett par frågor när de tar beslut som i grunden påverkar vilken typ av fotbollsklubb vi vill vara. Vem tjänar på det här? På vilket sätt kommer det här gynna Malmö FF? Hur ska det här hjälpa MFF att prestera på fotbollsplanen?

Konflikter med de egna supportrarna kommer inte ge spelare och ledare arbetsro, det kommer inte ge oss ett fungerande och tryggt grundspel eller ny energi. Det här kommer enbart skapa frustration och negativa konsekvenser.

Högt uppsatta personers vendetta mot aktiva supportrar måste få ett slut.
Vi är inte utbytbara, Malmö FF är vi och vi är Malmö FF.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar